donderdag 1 juli 2010

Op de helft

De stageperiode is afgelopen, en daarna eindigd ook het tweede schooljaar. Ik wil heel graag door naar het derde jaar. Helaas heb ik het tentamen bedrijfseconomie uit de propedeuse niet gehaald waardoor ik nu 3 spunten te weinig heb. Binnenkort zal ik horen of ik over mag. Ik heb heel hard gewerkt de laatste tijd om nog mijn laatste punten binnen te halen die ik maar kon krijgen. Gelukkig heb ik dit jaar al mijn tentamens in één keer gehaald. Alleen voor het vak trends in de media, waar we een onderzoek moesten verrichten, heb ik samen met mijn slb-groepje een onvoldoende gehaald. Hierna zijn we hard gaan werken aan de herkansing, we hebben ruim de tijd genomen om alles goed te maken en het hele rapport te verbteren. Helaas hebben we niet rekening gehouden met het fiet dat er een deadline was gesteld, wij dachten dat het tot aan het eind van het schooljaar ingeleverd mocht worden. Nu is het enkele dagen te laat ingeleverd en hopen wij even goed dat deze herkansing nog meetelt. Zeker omdat hij zo belangrijk voor mij is. Wat ik verder nog moest afmaken dit jaar is het stagerapport, deze ligt klaar om ingeleverd te worden. En slb, één onderdeel hiervan is bijna klaar. Dit zijn de 20 blogs, waarvan dit de laatste is, en de keuzeactiviteit die ik nog moest inleveren. De keuzeactiviteit heb ik afgerond en hiervan moet nog een verslag ingeleverd worden.

woensdag 30 juni 2010

De laatste stagedag

30 juni 2010, de laatste stage dag.
Vandaag hebben we met zijn allen een afscheidslunch gegeten. Ik was voor het laatst en de uitgeverij gaat dicht in de maand juli. De bureauredacteur komt na de vakantie weer terug.Samen hebben we alles opgeruimd en de laatste hand gelegd aan het opruimen en uitzoeken van papieren, boeken en een hoop rotzooi. Natuurlijk moest er ook nog op de laatste dag hard gewerkt worden. De bureauredacteur en ik gaan in de maand juli nog verder werken aan het boek Altijd is altijd, dat net nieuw is. We hebben even besproken wie wat doet, waar we op moeten letten en over hoe we contact gaan houden om te overleggen. Gedurende de dag hebben we nog aan het boek gewerkt. Ook waren de najaarsbrochures binnen, die weer erg leuk is geworden. Ik had al van te voren een heleboel enveloppen geschreven waar ze in konden, en deze konden nu ook verstuurd worden. Een stuk ov 50 enveloppen, arme postbode! Hij heeft een hoop te voorduren gehad met onze post. Af en toe zaten er zware enveloppen bij. De brienvenbus zat vaak erg vol door ons. Ik vind het jammer om afscheid te nemen, het was zo gezellig samen en heb een leuke tijd beleefd. Maar nu is het tijd voor vakantie en even niet meer aan school of werk denken.

dinsdag 29 juni 2010

Bedankbrief voor stagebedrijf

Alkmaar, 28 juni 2010

Beste mevrouw Croon,

Allereerst wil ik u hartelijk bedanken voor de stageplaats die u mij bood. Ik heb genoten van mijn tijd bij u en heb heel veel geleerd.

Aan het begin van mijn stage was ik nog onervaren, maar nu na 3 maanden fulltime werken werk ik probleemloos in de uitgeverij. Ik vond het heel interessant om deze tijd mee te maken, het lezen van manuscripten, het schrijven van teksten, en het leren corrigeren. Ik ben heel blij dat ik volledig kon meedraaien tijdens de werkdagen en mee mocht denken over alles. En ook dat ik alles heb meegemaakt, van het begin van een nieuw boek tot het net gedrukte boek, van de publicatie tot contact onderhouden met diverse mensen.

Mijn saemnwerking met u en Pauline vond ik zeer goed verlopen. We konden goed overleggen over alles en onze mening duidelijk maken.

Ik heb veel geleerd van u over schrijven, schrijfstijlen en manieren om dingen te beschrijven. Hier ben ik heel lbij mee, en zal er later nog veel aan hebben. Ook andere dingen die ik hier heb gedaan of heb geleerd kan ik zeker nog gebruiken.

Ik heb een hele leuke tijd gehad, en hoop de uitgeverij nog veel tegen te komen in de media.

Met hartelijke groet,

Marjet de Boer

Stage- evaluatiegesprek

Ter afronding van mijn stage heb ik een evaluatiegesprek gevoerd met mijn stagebegeleider, Mariël Croon.
Tijdens het gesprek hebben we eerst haar beoordeling over mij besproken. Ze vertelde wat ze van mij vond en van mijn werken tijdens mijn stageperiode. Punt voor punt hebben we dit even doorgenomen. Ze vroeg mij wat ik vind van het werk en hoe mijn tijd hier was bevallen. Ik vertelde dat ik een leuke tijd heb gehad en blij was dat ik hier stage heb gelopen. Dat ik mijn collega's leuk vond om mee te werken. Het werk vond ik meestal wel leuk, natuurlijk waren er af en toe ook klusjes bij die minder interessant waren, maar dat hoort er altijd bij. Ik vond het heel leerzaam om de correcties te mogen doen en om persberichten te schrijven of andere stukken. Door het commentaar van mijn collega's heb ik geleerd anders te schrijven en na te denken over mijn schrijfstijlen. Ik vertelde ook dat ik blij was dat ze gelijk zeiden als ik iets fout deed en hoe ik het beter anders kon doen. En dat ik heel blij was dat ze tevreden over mij was, want soms was ik best onzeker over mijn werk, of het wel goed genoeg was. Want ik heb natuurlijk nog geen ervaring maar draai gewoon fulltime mee. Ik vertelde haar dat ze gelijk had dat ik niet altijd alles gelijk noteerde als ik iets moest doen. Dit kwam omdat ik vaak iets anders aan het doen was en nu twee dingen door elkaar kreeg. Dan moest ik erna even vragen wat de opdracht precies was. Ik heb zeker geleerd gelijk te noteren wat ik moet doen, en te vragen als ik het niet begrijp om misverstanden te voorkomen. Dit vond ze een heel goed voornemen en zei dat ze al merkte dat ik dit de laatste tijd al veel beter deed. Op het punt dat ik goed meedeed op publiciteit te genereren vertelde ik dat ik dat altijd wel lastig vond. Ik wist vaak niet precies wat te doen of te schrijven. Dus keek ik even wat er daarvoor al was gedaan of geschreven in het verleden. Als ik even niets te doen had keek ik of de website van de uitgeverij nog geüpdate moest worden, er boeken opgeruimd konden worden en of er misschien nog artikelen als postzegels of pennen nodig waren. Daarna hadden we het nog even over mijn sterke punten en verbeterpunten. Als ik goed aan mijn verbeterpunten zou werken zou mijn werk nog beter worden. En dit ga ik zeker doen. Hierna heb ik haar bedankt dat ze mij heeft uitgekozen en dat ik in haar bedrijf stage mocht lopen.

vrijdag 21 mei 2010

Keuzeactiviteit

Voor mijn keuzeactiviteit wil ik een bezoek brengen aan het Centraal Boekhuis. Ik heb tijdens mijn stage veel contact met het cb en stuur veel boeken op via hen.
Nu wil ik graag weten hoe het er daar aan toe gaat en wat zij precies doen.

Ze hebben een opendag op 7 juni.
------

Op 7 juni heb ik samen met Gabriella Bloemendaal, ook van het MIC, een bezoek gebracht aan het Centraal Boekhuis in Culemborg. Het begon om 10 uur.

Toen we op station Culemborg aankwamen was er vervoer geregeld in de vorm van bussen vanaf het station naar het Centraal Boekhuis toe. Daar was een groot welkomstcomité aanwezig en kregen we een naamplaatje. Daarna mochten we naar binnen lopen en kregen we koffie en thee. De dag bestond uit een tour en er waren tussendoor lezingen van schrijvers. Er was een blauwe loper door het hele gebouw neergelegd die we konden volgen. Op sommige plekken waren er informatiepunten waar verschillende mensen stonden die vertelden welk proces hier gaande was en er was een mogelijkheid om vragen te stellen. Ze lieten ook vaak zien wat er gebeurde. Het was heel interessant om dat ze zien. Je volgde de weg van de bestelling van een boek tot aan het inpakken in de vrachtwagen. Vooral de hoogbouw toren was indrukwekkend, hij is 28 meter hoog en heel diep, helemaal gevuld met boeken. Halverwege de dag werden er een warme maaltijd en broodjes geserveerd. Tussendoor waren er lezingen van de schrijvers Herman Pleij, Nico Dijkshoorn, Ronald Giphart, Herman Brusselmans, Wim Daniëls, Marcel Möring, Maarten van Rossem en Pieter Steinz. Zij lieten hun visie op hun vak weten. Aan het einde werden de in het Centraal Boekhuis geprinte boekjes van Maarten van Rossem uitgedeeld. Het Centraal Boekhuis heeft ook een printing on demand afdeling, waar zij volwaardige boeken printen. En aan het einde was er weer bussen die iedereen terugbracht naar het station.

Corrigeren

Als een tekst is geschreven moet deze eerst gecorrigeerd worden voor hij gedrukt kan worden. Dit zijn niet alleen fouten opgebied van spelling. Er worden ook grammaticale fouten en stijl fouten gemaakt worden. Er zijn veel bedrijven die teksten corrigeren.
Bij het corrigeren van boeken wordt dit gedaan door de redacteuren. Dit gebeurt in de tekst.

Dit zijn de meest gebruikt correctietekens:



Correctietips:
-Gebruik geen Tipp-ex.
-Verander nooit iets in de gezette tekst zonder de correctie aan te duiden in de marge.
-Markeer de correctietekens altijd in dezelfde marge.
-Corrigeer steeds in een andere kleur dan zwart.
-Corrigeer eerst de titels, ondertitels en foto-onderschriften.
-Spel moeilijke woorden letter voor letter.
-Let op de afbrekingen.
-Laat de tekst door een tweede persoon nalezen.
-Corrigeer in drukletters.
-Vergroot de tekst voor het opsturen als de tekst in een klein corps gezet is.
-Lees de tekst nog eens van voor naar achter.

Zie voor meer informatie over corrigeren: drukwerkbegeleiding voor de DTP-er.

zondag 16 mei 2010

Stageplan

Korte beschrijving bedrijf

Uitgeverij Thoeris geeft bijzondere en aparte non-fictie boeken uit. Boeken van artsen, journalisten, psychologen, verloskundigen en andere professionals. Het zijn boeken met een nieuwswaarde en komen in de krant of halen het nieuws. De boeken gaan over gezin en gezondheid, mens en werk en de samenleving.

Hoe ben ik bij het bedrijf terecht gekomen

Ik wilde graag stage lopen bij een uitgeverij van boeken. Daarom heb ik alle sites waar ze stages aanbieden afgezocht en uiteindelijk kwam ik bij een advertentie waar ze iemand zochten voor een kleine non-fictie uitgeverij. Hierop had ik online gesolliciteerd voor deze stage. Maar ik hoorde er verder niet veel van. Dus ben ik op internet gaan zoeken naar het bedrijf. En op de website stond dat ze regelmatig plaats hadden voor stagiaires. Ik heb een sollicitatiebrief geschreven en gemaild. Binnen enkele dagen kreeg ik ene bericht terug dat ik langs mocht komen voor een gesprek. Het gesprek ging heel goed en daarom besloot ze dat ik per 12 april mocht komen stage lopen.

Mijn plaats in de organisatie

Ik ben redactiestagiaire in de utigeverij. Ik heb veel contact met auteurs, het centraal boekhuis, de pers en de vormgeefster. Daarnaast moet ik manuscripten lezen en beoordelen. Als we doorgaan met het boek mag ik het corrigeren. Ook ben ik bezig met publiciteit voor de (nieuwe) boeken aan het genereren en ook nog meer klusjes die er te doen zijn. Op het moment werken er nu drie mensen in de uitgeverij. De directeur-uitgever, een oudere stagaire en ik. De andere staigiaire werkt er al langer en heeft al meer ervaring in het boekenvak.

Waar wil ik aan werken

De competenties waar ik aan wil werken zijn:
*Mijn taalgevoel verbeteren,
*Beter leren redigeren en
*Beter leren communiceren en contact hebben met onbekende mensen.

De leerdoelen die hier respectievelijk bijhoren zijn:
*Aan het einde van mijn stage wil ik mijn taalniveau verhogen en beter kunnen schrijven.
*Ook wil ik beter zijn in de taalregels en woorden om het redigeren makkelijker te kunnen doen. Ook wil ik de redigeerregels beter kennen.
*Als laatste wil ik makkelijker kunnen communiceren, via de telefoon, e-mail of face-to-face. Ik wil mij beter kunnen uitdrukken en makkelijker tot communicatie overgaan.

De werkzaamheden en activiteiten die ik ga uitvoeren om mijn leerdoelen te bereieken zijn respectievelijk:
*Om mijn taalgevoel te verbeteren wil ik veel lezen en schrijven. Zoals persberichten, brieven en e-mails.
*Om beter te worden in redigeren wil ik vaker redigeren en lezen over redigeren.
*Om beter te communiceren en contact te hebben met onbekende mensen wil ik vaker de telefoon opnemen, of iemand opbellen. Ik moet makkelijker durven spreken aan de telefoon of schrijven in een e-mail.

Afspraken over begeleiding en evaluatie

Met mijn stagebegeleider heb ik regelmatig contact over hoe het gaat. Eigenlijk hebben we het er elke dage even kort over, en soms een langer gesprek. Als ik iets heb geredigeerd gaat zij er ook altijd nog even doorheen om alles te checken. Ze geeft me vaak feedback over hoe ik dingen doe, of over hoe ik iets kan veranderen. Omdat we met zo'n klein team zijn is er veel ruimte en tijd voor gesprekken en evaluaties.

Herkansingen

Dit jaar moest ik nog drie tentamens herkansen van de propedeuse.
Tot nu toe heb ik er twee gemaakt. De laatste is eind mei, en dit is communicatiemanagement.
Hier ben ik al druk voor aan het leren. Het is gelukkig niet veel, en redelijk makkelijk te doen. Het is voornamelijk goed snappen waar de stof overgaat. Daar ben ik redelijk goed in, dus dat moet in één keer te halen zijn.

De tentamens van dit jaar heb ik wel allemaal gehaald. Alleen het onderzoek van trends in de media, gemaakt samen met mijn groepje, hebben we niet gehaald. We hebben nog een kans om het dit jaar te halen. Op 26 mei is de stageterugkomdag en dan kunnen we gelijk bespreken wat we fout hebben gedaan. Het werkstuk hoeft niet helemaal opnieuw gemaakt te worden. Alleen de verbeteringen moeten doorgevoerd worden. Dit hoop ik zo snel mogelijk met mijn groepje te overleggen zodat we de taken kunnen verdelen en het werkstuk opnieuw inleveren.

dinsdag 11 mei 2010

Stage, tot zover

Ik ben nu bijna een maand aan het stage lopen. Een stagaire ben ik nu, bij uitgeverij Thoeris.

Ik heb nu al veel gedaan en geleerd. Er is altijd veel te doen, van kleine klusjes tot grote opdrachten.
Ik moest de Family Survival Planner 2011 redigeren. Een grote kalender waar het hele gezin zijn bezigheden op kan schrijven. Er stond niet veel tekst in, dus een mooie klus voor mij, als beginnende redacteur. Ook komen er afentoe nieuwe manuscripten binnen die ik mag lezen als er even niets te doen is. Er hoort veel contact onderhouden met schrijvers, vormgevers, centraal boekhuis en andere mensen bij. Via mail en telefoon. Het was wel even wennen om steeds de telefoon op te nemen en deze mensen te helpen. Ik heb ook veel recensie-exemplaren opgestuurd van nieuwe boeken en hierbij briefjes geschreven. Ik heb verschillende dingen gedaan ter promotie van diverse boeken. Zoals koffietijd bellen of ze een boek in hun uitzending willen, tijdschriften mailen over boeken en stukjes schrijven voor de website. Ook hoort erbij naar de brievenbus lopen om alle pakketjes en brieven weg te brengen, of naar het postkantoor lopen om nieuwe postzegels te halen.

We werken met z'n drieën. De uitgever, en iemand anders die ook tijdelijk werkt, net als mij, maar dan niet in verband met school. Dat is heel gezellig samen.

Stage, de uitjes

Tijdens het werk zijn we niet altijd op kantoor. In de korte tijd dat ik er nu ben hebben we al een aantal leuke dingen gedaan.

Op mijn tweede dag hadden we een high-tea in het Amstel Hotel. Dat was echt heel leuk om een keer te doen. Iedereen had mooie kleding aangetrokken, en het was heerlijk weer. We zaten daar lekker in het zonnetje in de serre. We kregen 6verschillende soorten thee. Één ervan was de duurste thee, de champagnes onder de thee werd ons verteld. Na 2 kopjes kregen we het eten. Allemaal verschillende broodjes en hapjes. Ondertussen kregen we nog meer thee. Na enkele uurtjes was het afgelopen en mochten we lekker allemaal naar huis toe.

Anderhalve week later was het tijd voor de boekborrel van Puur Gezond! Slank in 8 stappen. Van Karine Hoenderdos, in Haarlem. Het was heel leuk om mee te maken. Eerst vertelde de uitgever, Mariël Croon, wat over het boek en over Karine. Daarna kreeg Karine het woord en kreeg ze het eerste exemplaar overhandigd. Er was ook een boek voor Karine waarin iedereen zn naam en een berichtje kon schrijven.

En 29 april was het de beurt aan Ina Brouwer. In Felix Meritis was de presentatie van haar boek Aan geen gehuurde borst werd ooit een kind gevoed. Job Cohen werd uitgenodigd om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Hier kwamen veel mensen op af. De uitgever hield eerst n praatje, en daarna vertelde Ina over haar boek. Waarom ze het had geschreven en de geschiedenis. Hierna overhandigde ze het boek aan Job Cohen en hield hij nog even een praatje.

Omdat schrijver Robert Vuijsje die week Job Cohen volgde voor het NRC Handelsblad, schreef hij in zijn colum op de voorpagina enkele keren over Ina en haar boek. Dat is goede free publicity.

Stage, de eerste dag

13 april 2010. De eerste dag van mijn stage.

Ik moest samen met een meisje werken, van wie het de laatste dag was. Zij werkte ging me inwerken. Ze vertelde me vanalles over wat ze allemaal had gedaan en wat haar taken waren. Ze vond het wel jammer dat ze wegging.

Als eerste gingen we een emailadres voor mij aanvragen op naam van de uitgeverij. Ook kreeg ik een inlognaam voor het centraalboekhuis. Verder kreeg ik alle wachtwoorden die nodig waren voor het dagelijks gebruik.

Toen mijn emailaccount werkte, hebben we een daglijstje gemaakt. Ze vertelde dat ze elke dag een lijstje maakt waarop we noteren wat we allemaal doen op een dag. Elke keer bij iets belangrijks noteren we dit en kunnen we later terugzien wanneer iets is gebeurd, en of het wel is gebeurd. Ik vond dit wel heel handig, anders ben ik echt bang dat ik vanalles vergeet. Ik kan dit zeker later ook gaan gebruiken voor school en dergelijke.

Er was net een nieuw boekuitgegeven dus er waren veel verzoeken voor recensie-exemplaren. We hebben veel boeken opgestuurd die dag, zo'n 4 tassen vol. En daarvan moest ook een lijstje bijgehouden worden wie allemaal een boek heeft ontvangen. Ik heb veel briefjes geschreven die dag. Verder waren er nog een aantal kleine klusjes die gedaan moesten worden. De dag vloog zo om. Voor ik het wist was het alweer 5 uur en mochten we naar huis toe.

Bedrijfseconomie, het is niet mijn ding

Laatst was het zover, het belangrijkste tentamen van het jaar. Tenminste voor mij. ik moest dit tentamen van bedrijfseconomie uit de propedeuse halen. Anders moest ik stoppen met deze opleiding.

Bedrijfseconomie, ik vind het vreselijk. Als ik het boek lees denk ik altijd dat ik het snap, maar als ik opdrachten moet maken lukt het gewoon niet. Dit vak ligt mij niet. Vandaar ook dat dit al de vierde keer is dat ik dit tentamen maak.

Dus ik heb wekenlang keihard geleerd voor het tentamen. En tegelijkertijd heb had ik ook nog een paar andere tentamens, moest ik gewoon naar de les en werken. Ook was er een onderzoek in te leveren en opdrachten van journalistieke vaardigheden en conceptontwikkeling online media en tijdschrift. Deze twee laatsten brachten al veel stress mee, en samen het HET tentamen werd het nog erger.

Eindelijk was de dag aangebroken en ging ik het tentamen maken. Sommige vragen wist ik echt niet, bij sommige twijfelde en derest wist ik. Alleen ik had er niet zo'n goed gevoel over. Toen de antwoorden werden gepubliceerd op intranet en ik mijn antwoorden vergeleek kwam ik uit op 1 fout minder dan de vorige keer. En toen had ik een 5.2. Dat zou dus net wel of net niet worden.

Na een paar weken kwam de uitslag, helaas niet gehaald. Een 4.9. Dus er gelijk achteraan gemaild of ik het kon inzien en wat de normering is. Natuurlijk kwam er net een vakantie tussendoor en moest ik nog langer in spanning zitten.
Vandaag kon ik het eindelijk inzien, en ja 17 fouten.

Nu moet ik alles halen om nog een kans te maken om hier te blijven.

vrijdag 9 april 2010

na de zoektocht: het gesprek

Na enkele email uitwisselingen werd me gevraagd langs te komen voor een gesprek. Ik hoopte dat ik het zou worden. Het gesprek was heel gezellig, er werd me verteld wat er allemaal in de uitgeverij gebeurde en wat mijn taken zijn. Ook heb ik de huidige stagaires ontmoet. Met 1 van hen zal ik nog een tijdje samenwerken. Het is een kleine uitgeverij dus alles wat er in een uitgeverij gebeurt moeten we zelf doen. Hier ben ik heel blij mee want zo maak ik alles mee. Als ik bij een grote uitgeverij zou stage lopen zou ik maar 1 deel van het uitgeven meemaken. Nadat ze klaar was met de uitleg, vroeg ze of ik nog steeds hier stage wilde lopen, en dat wilde ik graag! En ik kan beginnen op 12 april om half 10.

Ik zal 3 maanden bij de uitgeverij stage lopen. Per week ben ik 4 dagen aanwezig. Ik heb er veel zin in!

De uitgeverij is uitgeverij Thoeris. Het is een kleine non-fictie uitgeverij:
"Thoeris brengt bijzondere boeken van bijzonder auteurs - artsen, psychologen, journalisten, verloskundigen, antropologen, economen, ontwerpers en andere professionals. Boeken die de krant of het nieuws halen.

Boeken die je raken, die taboes doorbreken, over gezin en gezondheid, mens en werk, over de samenleving in ontwikkeling."

Zoektocht naar stage

Aaaaaaaaargh een stage vinden!
Dat was zo'n beetje mijn eerste gedachte.
Achteraf was het heel makkelijk en heb ik me veel te druk gemaakt om niets. Maar ik had dan ook best mazzel.

Ik was aan het begin niet gelijk begonnen, want ik dacht dat komt wel, het duurt nog maanden, en heb ik het weer voor me uit geschoven. Zoals altijd.

Toen ik eindelijk begonnen was heb ik gezocht via
-Stageplaza.nl
-Stages.nl
-Stagetoppers.nl en
-mediastages.nl

Ik wilde graag bij een uitgeverij van boeken stage lopen dus daar heb ik naar gezocht. Maar het bleek aardig onvindbaar te zijn. uiteindelijk maar een paar andere dingen die me wat minder leuk vonden opgeslagen en uiteindelijk online gesolliciteerd met een sollicitatiebrief en cv. Ook had ik een stage gevonden bij uitgeverij Prometheus, dat leek me echt geweldig. Dus ik had gesolliciteerd. De volgende dag kreeg ik een berichtje dat ze alleen iemand zochten voor 4 maanden, aangezien mijn stage zo'n 10 weken moet duren. Uiteindelijk maar besloten dat het zo'n goede stage zou zijn dat ik wil voor 4 maanden wilde komen. Kreeg ik pas na een week een bericht terug dat ze al iemand anders hadden.

Ondertussen zag ik dat ik op een site had gesolliciteerd voor een stage bij een kleine non-fictie uitgeverij. Dat was ik al helemaal vergeten. Er stond dat mijn sollicitatie geaccepteerd was. Maar ik had nog steeds geen bericht gekregen. En er stond ook geen contactpersoon of email adres bij de vacature. Dus via een omweg geprobeerd erachter te komen welke uitgeverij het betrof. Uiteindelijk vond ik er 1 die het wel zou kunnen zijn. Op de site stonden ook vacatures en ze zochten een stagaire voor 3 maanden. Het leek me wel wat en ik mailde een sollicitatie brief. Hierop kreeg ik een reactie dat ik wel stage zou kunnen komen lopen half april. En dat kwam mooi uit want officieel zou mijn stage op 12 april moeten beginnen. Ook moest ik op gesprek komen.

Fouten in de tekst

Steeds vaker vallen fouten in boeken en tijdschriften en deregelijke me op. Dan zie ik weer eens groter als geschreven of een verkeerd geschreven woord. Ik kan me daar wel aan ergeren. Er zijn diverse mensen die het manuscript hebben gelezen, en het zou hun zeker moeten opvallen. Dit is waar ze voor gestudeerd hebben.

Zelf ben ik ook niet altijd even goed in taal, zeker als ik snel iets typ en het later terug lees. Dan denk ik ook van hoe heb ik dit nou kunnen schrijven.
Altijd vallen achteraf de stomste fouten op. En ook altijd nadat ik het stuk heb ingeleverd.

Maar het ergst wat ik heb meegemaakt is het volgende. Voor het vak conceptontwikkeling en productie online media moesten we het boek De Internet Scorecard 2.0 van Geert-Jan Smits & Joost Steins Bisschop lezen. Op een gegeven moment stond er bijna op elke pagina wel een fout. Dat vond ik wel heel erg. Er kan heus wel een foutje in staan, maar door zoveel fouten wordt het niet geloofwaardig meer. Wie weet of de stof wel klopt, dat daar niet perongelijk het verkeerde is geschreven zodat ik het fout lees?

Maar ik weet zeker dat als ik deze blog later terug lees dat ik nog fouten hieruit haal. Maar ik ben ook maar een student.

De uitgeverij

Er bestaan verschillende soorten uitgeverijen
-Algemene uitgeverij-> Zij geven voornamelijk boeken uit: fictie zoals romans en non-fictie zoals kookboeken en reisboeken. Maar ook websites.
-Tijdschriften uitgeverij-> Zij geven tijdschriften uit, papieren versies en online versies.
-Educatieve uitgeverij-> Lesboeken, vaak in combinatie met cd-roms en/of websites.
-Professionele en wetenschappelijke uitgeverij-> Boeken en tijdschriften voor wetenschap. Papieren en online versies.

Ik vind de algemene uitgever het interessants.

Functies in een uitgeverij:
-Uitgever. Dit is de manager van de uitgeverij, hij staat aan het begin van de uitgave en is betrokken bij het hele productie proces. De uitgever stuurt de andere afdelingen en beheert het fonds.
-Marketeer. De marketeer doet onderzoek naar de mogelijkheden van een nieuew of verbterde versie, en is verantwoordelijk voor het optellen en plannen om de verkoop te stimuleren. En alleswat verder te maken heeft met het marketingproces.
-Redacteur. Er zijn verschillende redacteuren. De hoofdredacteur is verantwoordelijk voor de inhoud van een boek. Acquirerende of bureauredacteuren lezen, beoordelen en redigeren de manuscripten. Ook moet hij contact onderhouden met auteurs en andere bedrijven die met het produceren te maken hebben, zoals de drukker. De webredacteur is verantwoordelijk voor de website van de uitgeverij. De beeldredacteur zorgt voor beelden of illustraties voor een boek. En tot slot de eindredacteur, deze moet de kopij klaar maken voor vormgeving en opmaak. Daarbij redigeert hij.

Het verschilt per uitgeverij hoeveel mensen er op een afdeling werken en of er verschillende afdelingen zijn. In een kleine uitgeverij doen de uitgever en de redacteur ook de marketingtaken en houden ze de website bij.

Het marketing gedeelte vind ik het minst leuk. Ik zou wel graag uitgever of redacteur willen worden.

Wat hoort er nog bij het maken van een boek?

Als eerste is de calculatie belangrijk. Dit doe je als eerste zodat je weet of het boek het waard is om gemaakt te worden. Als dat zo is kan de volledige calculatie gemaakt worden.

Calculatie:
Aantal woorden 93093
Uitloop vertaling uit het Engels 9310
Totaal afgerond 102403

Er is gekozen voor 310 woorden per pagina, dat is dus 331 tekstpagina's waar het voorwerk nog bij gerekend moet worden.
Het worden in totaal 336 pagina's.

Vertaling 93093 x €0,059= 5492,00
Drukken en binden 4000 x €1,43= 5720,00
Zetten 336 x €4,00= 1344,00
Omslag= 450,00
Foto= 300,00
Redactie 102 x €4,00= 408,00
Correctie 102 x €3,50= 357,00
_____________________________________________

Totaal= 14071,00
Totaal afgerond= €14500,00

Totaal gedeeld door de oplage 14500/4000= 3,62
Kostprijs maal 5 3,62 x 5= 18,10
Vermenigvuldigde prijs minus 6% BTW= 17,01

Royalties, 6% van 17,01= 1,02

Voorschot 4000 x 1,02= €4080,00

Hierna wordt kan het boek geredigeerd worden. Omdat dit een Engels boek is moet het eerst vertaald worden vanuit het Engels. Daarna wordt het geredigeerd. En er wordt een omslag gemaakt en gezet zodat het naar de drukker kan. Ondertussen moet er ook vast een aanbiedingstekst geschreven worden voor de boekhandels.

Voor Evermore is de aanbiedingstekst:
Naam auteur: Alyson Noël
Titel: Voor Altijd
Aankeiler: Voor Altijd geeft een nieuwe betekeni aan het woord onsterfelijkheid.
Inhoud: Interesse in het paranormale leven en verassende wendingen? Trekken interessante personages je? Leef je mee met een tiener die probeert door het tienerleven te komen, maar met speciale gaven?
Dan zijn de boeken van Alyson Noël zeer geschikt.
In het eerste deel van The Immortals-reeks ontmoeten we Ever die van een populair meisje veranderd in een freak nadat haar hele gezin is omgekomen bij een auto-ongeluk. Ze krijgt paranormale gaven wat haar tienerleven niet vergemakkelijkt. Ze ontmoet een jongen bij wie ze zich weer normaal voelt, maar is hij wel echt? En watheeft hij met haar verleden te maken?
Promotionele activiteitenL Er worden pos-materialen gemaakt in de vorm van banieren en ansichtkaarten, er is een boektrailer gemaakt die op diverseplekken vertoond kan worden. Ook is er voor de hoofdpersoon een Ever Bloom, een hyves-account aangemaakt: voorever.hyves.nl Ook wordt er via de website van de auteur aandacht getrokken voor het boek, www.alysonnoël.nl
Info over auteur: Alyon Noeël is een Amerikaanse schrijftster uit Californië. Ze werkte als stewardes en begon tijdens lange vlcuhten en vertragingen te schrijven. Nu is ze fulltime schrijfster en heeft in Amerika al enkele grote succesen op haar naam staan.
Citaten uit recensies:
"Noël hield me in spanning to aan het einde van het boek en ik was verrast door haar overwachte wendingen en gebeurtenissen" - Bookplanet
"Ik had het gevoel dat de schrijfster van een paar van mijn favoriete Young Adult boeken één nieuw, super goed verhaal heeft gemaekt." - Goodreads
Eventuele gewonnen prijzen:
-Publishers Weekly Bestseller!
-#1 New York times Bestseller!
-USA Today Bestseller
-Top Choice Award- Flamingnet Reviews
-A Justine magazine Page Turner pick
-A Borders Besyseller for teens
-Genomineerd voor the Goodreads Choice Award voor "All Time Favorite" van 2009
Praktische gegevens: Een genieaal en herkenbaar verhaal van Noël die van simpele waarheden maar weinig heel laat. Iedereen zal zich met een vna de karakters en voornamelijk de hoofdpersoon identificeren door de frisse en heldere stijl van schrijven. Het boek zal veel lezers trekken van een brede doelgroep. Het is geschikt voor lezers die normaal niet van fantasy houden maar toch eens wat anders willen lezen maar ook geen vampieren willen.
De prijs zal €17,95 worden en de eerste druk zal uit 4000 exemplaren bestaan. Er zal veel een promotie gedaan worden, en free publicitie zal gestimuleerd worden door de website van de schrijver en een Hyvesaccount voor de hoofdpersoon. Deze twee zullen ook gelinkt worden aan elkaar. Verder zal er een boektrailer gemaakt worden voor ondermeer boekhandels.

Om het boek onder de aandacht te brengen van de doelgroep moet er ook een aparte promotieopzet gemaakt worden:
Er zal veel aan promotie gedaan worden. Nu Twilight zo populair is zal daarop ingehaakt worden.
-Bij boekhandels zullen bij de eerst verkochte boeken ansichkaarten weggegeven worden die de populairiteit van het boek benadrukken en de grote hit die het wordt met onder andere de gewonnen prijzen in Amerika, links naar de website van de schrijver en de Hyvespagina van de hoofdpersoon. Ook zullen enkele bannieren verspreid worden nder de grote boekhandelaren.
-Er zal een website vam de schrijfster gemaakt worden met veel informatie over de schrijfster en het boek, ook zullen Amerikaanse recensies in het Nederlands en gewonnen prijzen erop vermeld worden.
-Er zal een boektrailer gemaakt worden die op diverse plekken vertoond kan worden zoals in boekhandels. Hij kan met of zonder geluid vertoond worden.
-Om de free publicity te stimuleren en de herkenbaarheid onder jongeren zal het populaire medium Hyves gebruikt worden. De hoofdpersoon zal een eigen Hyvesaccount krijgen om haar te verpersoonlijken en als een echt persoon neer te zetten.

Drie keer per jaar wordt er een aabiedingsbrochure gemaakt door uitgeverijen om te laten zien welke nieuwe boeken ze hebben. Voor Mynx hebben wij de zomerbrochure gemaakt met de acht verschillende boeken. Ieder lid uit het groepje heeft één boek gekozen.

Boektrailer bij leesverslag

Naast het leesverslag moest er ook een boektrailer gemaakt worden. Ik vond dit zelf heel leuk om te doen. Eerst was het wel lastig om wat te verzinnen. Ik had verschillende ideeën maar het was nogal moeilijk om sommige dingen te maken. Het was ook de eerste keer dat ik zoiets heb gemaakt. Zelf vond ik het eindresultaat aardig geslaagd. Het is duidelijk waar het boek over gaat en houdt het spannend zodat je het wilt gaan lezen na het bekijken ervan.



Let op dit filmpje is niet de originele boektrailer van Evermorge. Het is alleen gemaakt voor een schoolopdracht en niet voor commerciële doeleinden.

maandag 25 januari 2010

Boekcovers maken

Voor het vak Beeldredactie en Beeldbewerking een creatieve opdracht:
Om te laten zien hoe vaardig ik ben geworden met Photoshop en InDesign, was de opdracht een nieuwe boekcover te maken van een bestaand boek, een poster of een tijdschriftcover.
Ik heb gekozen voor een nieuwe boekcover.

Het boek waarvan ik een nieuwe cover wilde maken is Eens Beloofd van Harlan Coben.
Dit is het origineel:


























En dit is mijn nieuwe cover:
Dit boek gaat over Myron Bolitar, die de dochter van een vriend, Aimee, laat beloven dat zij hem belt als ze ergens opgehaald moet worden waar haar ouders niks van weten. Enkele dagen later komt ze de afspraak na, en Myron zet haar ergens af. Maar de volgende dag blijkt dat Aimee verdwenen is en Myron heeft haar als laatste gezien.

Op mijn omslag zie je in het midden Myron Bolitar. Hij is de grootste en opvallendste persoon want hij is de hoofdpersoon. Hij kijkt verslagen en verdrietig omdat Aimee verdwenen is en hij zichzelf de schuld geeft. Hij is een rijde, knappe en goedgeklede man. Rechts in beeld is de beste vriend van Myron, genaamd Win, te zien. Hij helpt Myron altijd. Ook nu, hij helpt met het opsporen van Aimee. Hij staat een beetje op de achtergrond, want hij houdt zich altijd op de achtergrond tijdens de avondturen van Myron, totdat zijn hulp ingeroepen wordt. En hij houdt Myron altijd in de gaten. Dat zie je ook aan zijn oplettende blik. Hij is een heel rijk figuur, oud geld, en gebruikt dat geld ook altijd om Myron te helpen zijn problemen op te lossen. Hij houdt wel van een avontuurtje. Onder zijn opengewaaide jasje zie je ook de contouren van een pistool net uit zijn broek steken. Aan zijn kleding is ook te zien dat hij rijk is, hij heeft een colbertje aan met zijn familiewapen erop. Verder is zijn haar ook altijd perfect gestyled. Het kleine figuurtje links achterin is Aimee. Je ziet haar vaag omdat ze toch een belangrijk persoon is in het boek, maar omdat ze verdwenen is zie je haar van de achterkant weglopen. En ze is niet helemaal duidelijk te zien.

De omgeving is donker en mysterieus omdat het nacht was toen Myron haar had afgezet, en veel delen van het boek spelen zich 's avonds af. De hoofdpersoon voelt zich ook een beetje depressies door de hele gebeurtenis en daar pas deze achtergrond goed bij, zwart, nacht, donker.

De reden dat ik de boekcover anders heb gemaakt dan het origineel is omdat het nu echt de sfeer van onmacht, mysterie en wanhoop uitdrukt. En dat is waar dit boek overgaat. Je hebt nu ook gelijk een beeld bij de hoofdpersoon.
______________________________________________________

Helaas was ik vergeten erbij te vermelden waar ik het beeld vandaan had. Hierdoor moest ik een nieuwe maken.
Dat is een nieuwe cover voor het boek Shopaholic geworden.
Dit is het origineel:

















En dit is de cover die heb ik gemaakt:


















En deze was wel goed gekeurd.

zondag 24 januari 2010

Leesrapport Evermore

Voor het vak Fondsvorming en Productie boek heeft mijn groepje uitgeverij Mynx toegewezen gekregen.
Als opdracht moesten we een boek in het buitenland zoeken waarvan de schrijver, en dus het boek, nog niet in Nederland is uitgegeven. Toen heb ik het boek Evermore van Alyson Noël gekozen.

Er moest een leesverslag en een boektrailer gemaakt worden.

Dit is het leesverslag over Evermore:
A. Beschrijving Titel
1. Technische gegevens
  • Auteur: Alyson Noël
  • Titel: Evermore
  • Oorspronkelijke uitgever: St. Martin's Griffin
  • Jaar van verschijnen: 2010
  • Plaats van uitgave: New York
  • Omvang: 301 pagina's

2. Personages
-Belangrijkste personen:

  • Ever Bloom: Hoofdpersoon in dit verhaal. Door een ongeluk waarbij haar hele gezin is omgekomen kan zij aura's zien, gedachten lezen en door een enkele aanraking het leven dan die persoon zien. Damen Auguste is haar grote liefde en door hem is ze onsterfeljk geworden. Drina is jaloers op haar en vermoord haar keer op keer waarna Damen haar steeds redt.
  • Damen Auguste: Onsterfelijke jongen, hij leeft al meer dan zeshonderd jaar op aarde. Hij is de nieuwe jongen in de klas van Ever en wordt haar vriendje. Door hem wordt Ever onsterfelijk en moet haar steeds redden van zijn jaloerse ex-vrouw.
  • Riley Bloom: Het jongere zusje van Ever. Door het ongeluk is zij om het leven gekomen. Bezoekt Ever vaak.
  • Haven: Beste vriendin van Ever, vaak alleen thuis en voelt zich eenzaam. Ze kleedt zich in bijzondere stijlen om de aandacht te krijgen die ze thuis tekort komt. Ze wordt vrienden met Drina, en doet haar is alles na. Dit wordt bijna haar dood.
  • Miles: beste vriend van Ever. Rijdt elke morgen met Ever naar school, en doorziet de slechtheid van Drina ook.
  • Drina: De ex-vrouw van Damen. Ook zij is onsterfelijk geworden door hem. En zij vermoord Ever elke keer als ze te dicht in de buurt komt van Damen. Uiteindelijk doodt Ever haar.

3. Plot
Ever is haar hele gezin kwijt geraakt tijdens een auto ongeluk. En sindsdien kan ze aura's zien, gedachten lezen en het hele leven zien van een persoon door een aanraking. Hierdoor dracht ze hoodies en luistert ze harde muziek om dit buiten te sluiten. Ze verhuist naar haar tante Sabine in Californië. Ever krijgt regelmatig bezoek van haar zusje Riley, die in plaats van naar de andere wereld gaat, op aarde blijft ronddwalen. Ze raakt in de ban van Damen, een erg knappe, nieuwe jongen op school. Maar hij heeft geen aura en ze kan zijn gedachten niet lezen. Hij wil graag met haar uitgaan, maar ze toont niet veel interesse, uiteindelijk gaat ze met hem uit en ze vindt hem steeds leuker. Tot ze erachter komt dat hij geen normaal persoon is. Het blijkt dat hij onsterfelijk is, en dat hij haar van de dood heeft gered. De ex-vrouw van Damen, Drina die ook onsterfelijk is, vermoord haar in elk leven om haar bij Damen uit de buurt te houden. Als Drina haar weer aanvalt redt Damen haar en kan Ever ervoor kiezen om onsterfelijk te blijven of haar gaven kwijt te raken. Ze geniet weer even van een normaal tiener lezen. Tot Drina haar weer bijna vermoord. Ever kiest toch voor haar onsterfelijkheid en vermoord Drina uiteindelijk. Damen en Ever blijven nu voor altijd samen tot in de oneindigheid.

4. Perspectief

Het verhaal is vanuit een ik-perspectief geschreven.

5. Stijl
Het verhaal is heel beeldend verteld, je krijgt een goed beeld bij de aura's die Ever ziet, of hoe de personages eruitzien.

6. Genre
Het boek is een Young Adult Fantasy boek.

7. Vergelijkbaar

Dit boek kan vooral vergeleken worden met andere fantasy boeken voor jongeren die gaan over paranormaal begaafde jongeren. Zoals het boek Schuld van Simone van der Vlught. Dit gaat ook over een meisje met een paranormale gave.

8. Debuut
Dit is niet het eerste boek van de schrijfster, ze schreef eerder:
-Fly me to the moon
-Cruel Summer
-KISS& BLOG
-Laguna Grove
En andere.

B. Advies

1. Kwaliteit
Het is op een erg goed niveau geschreven door de doelgroep, in begrijpbare taal. Maar niet te kinderachtig. De dialogen zijn helder en de hoofdpersonen herkenbaar. Dit maakt het tot een zeer kwalitatief verhaal.

2. Dit boek zou goed in het fonds passen aangezien het een young-adult boek is met het genre fantasy. En dit is waar Mynx zich voornamelijk op richt.

3. Commerciële mogelijkheden
Als dit boek ook goed aanslaat in Nederland kunnen ook de twee vervolgen op deze serie uitgegeven worden door Mynx. En dit uitbreiden met artikelen zoals bekers, agenda's en dergelijke. Zo wordt de populariteit vergroot. Als het een hype wordt kunnen de delen ook verfilmd worden zoals gebeurde bij Twilight.

C. Conclusie
Dit boek zou een grote aanwinst zijn voor Mynx aangezien het zo goed in het fonds past. Het zou de populariteit vergroten door mensen aan te trekken die niet zozeer van Fantasy of sciencefiction houden maar wel eens wat anders willen lezen. Vooral meiden zullen die leuk vinden, en zich goed kunnen inleven in de hoofdpersoon. Er vallen veel commerciële mogelijkheden uit te halen, vooral als de hele serie uitgegeven wordt.

Voor zover mijn eerste leesverslag.
Dit is ook wat een bureauredacteur bij een uitgeverij doet, en dus een goede oefening voor mij.